tisdag 26 februari 2008

Lägenhet: Check!

Hej på er. Sorry för att frekvensen på mina inlägg inte varit i världsklass under den senaste veckan. Tiden som gått sedan jag skrev sist har präglats av intensivt lägenhetssökande, projektarbete och en mängd av nya intryck.

Som jag skrev om förra gången så bor det ju otroligt många människor i denna stad. I torsdags förra veckan gick vi på tur med vår egna guide Michael Mao. Vi besökte framförallt den "gamla staden" där det pågick en festival kallad: Lanternernas Dag, som traditionellt avslutar hela nyårsfirandet, men som de senaste decenniet blivit mer av en festivaldag för barnen. Som bilden avslöjar så var det rätt tjockt med människor som köade till allehanda attraktioner, men framförallt för att få äta de - dagen till ära - rullade risbollarna med olika innehåll.

Som jag tidigare påpekat så är kontrasterna i denna stad helt enorma. Det går på vissa sätt att likna vid New York i aspekten att de mest slitna hus ligger sida vid sida av den senaste skyskrapan. I Shanghai är det ändå snäppet värre. Jag har lyckats fånga en del bilder som återger dessa kontraster. Gamla, slitna och nästintill fallfärdiga hus står tätt på de enorma skyskrapor som bara blir fler och fler.

Statens utvecklande av staden sker i en väldigt snabb takt och marknadsvärdena likaså. En kvadratmeter kostade för 10 år sedan ca 1000 yuan (940 SEK). Idag kostad samma kvadratmeter 11000 yuan. Priserna ökar med ca 8-10% per år!!! Detta har skapat en rad sociala problem (vilket känns lägligt att beskriva då vårt fokus här är Social Innovation). Ett av dessa problem är att de som bott i ett gammalt hus erbjuds att flytta på sig för den nya skyskrapan som ska upp. Om man inte vill flytta så kan i vissa fall Staten erbjuda viss kompensation, men i annat fall tvingas man ut på gatan utan kompensation eller annat boende. Det finns en generell attityd av att man som en god kines skall "tjäna staden", varför detta inte ifrågasätts till så stor grad som det chockerar oss västerlänningar. Detta är ett gott exempel på de kulturella skillnader vi upplever här.

Skyskraporna har ju en för staden mycket åtrovärd effekt: Den rymmer väldigt många människor på en förhållandevis liten area. Ta vårt byggnadskomplex som ett exempel: Vi bor i ett område med väldigt många skyskrapor, gemensam stor park etc. Antalet boende i området: 400 000 människor - i ett bostadsområde!!!

Vi (jag och min gode vän Torben) har som sagt funnit vår lägenhet för de kommande två månaderna. Vi bor i området "Putou" vilket ligger norr om city i ett mycket vackert grönt område med massa härligheter så som butiker, köpcentrum, frukt- och grönt marknader, massage-ställen (obs vaksamhet krävs på om massagen skall vara med eller utan "happy ending") och så vidare. Vi trivs väldigt bra och vår kära hyresagent - Ran Fridman, verkar vara mycket glad över vår vistelse (han vill gärna följa vårt grupparbete för att lära sig mer...).

Jag har i och med vår flytt också fått möjlighetenatt laga mat igen vilket jag som alltid njuter av. Vår första måltid i nya lyan avnjöts i söndags med marinerade scampis, wook på kött och kinesiska grönsaker, kokt ris och en flaska Greatwall Wine (kinesiskt billigt skit-vin).


Helgen som gått har varit förhållandevis lugn. I lördags var jag ute med några kompisar från klassen och åt en grym middag på restaurang "Peoples' 7". Bra krubb, gott vin (!) och förhållandevis goda drinkar (skeptisk som man är...). Därefter drog jag och några andra vidare till en klubb som "skulle vara bra" enligt nån "kines jag snackade med", som en i gruppen sa... Efter att skummet på den första ölen hade lagt sig förstod vi att denna klubb fokuserade på något annat än musik, dans och mingel. Runt omkring oss satt äldre män (västerlänningar) med en ung kinesiska, thailändska eller filippinska i knäet och precis när vi förstod vilken typ av ställe vi var på så var "underhållarna" i full gång med att dansa runt pelaren mellan bar och tak. Vi gick vidare....

Vi hörs!
Kramar!

3 kommentarer:

Unknown sa...

Haha, strip joint på outpost, dere tar etter gutta i Team 12 skjønner jeg. Godt å høre at Shanghai er stas.
Klem stine

Anonym sa...

Kul att läsa...

Kram

Anonym sa...

Först måste jag, som den snobben jag är, bara fråga både mig själv och dig skönnjutare: Hur kommer man ens på tanken att köpa en flaska "Greatwall Wine"?? Säg att det var Torbens idé!
Hörru du skriver ju om massor med roligheter och spännande upptåg. Vill ha meeeeela!!!!
Saknar dig sjukt mycket!!!

Puss på rumpan,
Callie